Погодні умови, що склалися протягом січня характеризувались плюсовими температурами повітря на початку місяця з поступовим зниженням до мінімального значення -23,7°С в другій декаді, та короткочасною відлигою з подальшим переходом через нуль до -12,3°С в останні дні місяця. Середня температура повітря за місяць становила -2,9°С, що вище кліматичної норми на 2,5°С.
Опади спостерігались у вигляді мокрого снігу і снігу, і в сумі становили 43,9 мм за місячної норми 30 мм, тобто перевищили кліматичну норму в 1,5 рази. Розподіл опадів протягом місяця та температурний режим сприяли формуванню стійкого снігового покриву висотою 15-25 см на початку другої декади та відновленню його після відлиги (до 20 см) у третій декаді.
Протягом першої декади ґрунт був талим. Поверхня ґрунту охолоджувалась до -4,3°С. Промерзання ґрунту спостерігалось протягом другої і третьої декади на максимальну глибину 10 см. При цьому мінімальна температура на глибині залягання вузла кущіння озимих зернових культур коливалась в межах від -0,2°С до -5,5°С.
Поступове зниження температури повітря, яке супроводжувалось формуванням снігового покриву на полях, не несло загрози загибелі рослин озимих культур.
Обстеження посівів озимих зернових культур показало, що вони знаходяться у доброму та задовільному стані. За оптимальних та допустимих строків сівби, де рослини знаходяться у фазі кущіння і сформували по 2-4 бокових пагони, вміст цукрів у вузлах кущіння становить 42,9%, а за пізніх строків сівби, де рослини знаходяться у кінці фази сходів (3 листки) - вміст цукрів у вузлах кущіння знизився до 36,0%. Проте така забезпеченість рослин озимої пшениці вуглеводами достатня для доброї перезимівлі .
Обстеження посівів ріпаку озимого показало, що вони знаходяться в задовільному стані. Під час візуального огляду рослини є життєздатними, коріння під час розрізу тургорне, білого кольору та добре держиться в ґрунті. Листкова маса зеленого кольору і перебуває в тургорі. Аналіз запасів вуглеводів показує, що погодні умови осені сприяли їх накопиченню. На даний час запаси цукрів у кореневій шийці становлять 24,9%, у листках 17,9%, що достатньо для доброї перезимівлі рослин.